River Plate - Boca Juniors /SUPERCLÁSICO/

 

Már csak egy nap és kezdődik a labdarúgás egyik legnemesebb, semmi máshoz nem hasonlítható ünnepe, amit világszerte és főként Dél-Amerikában minden futballszurkoló nagyon vár, a Superclásico, a River Plate – Boca Juniors szuperrangadó. A két csapat összecsapása az argentin bajnokság fénypontjának számít.

A tekintélyes angol szaklap, a World Soccer néhány éve egy összeállítást készített a világ legnagyobb rangadóiról, és az újság rangsorában a Real Madrid és az FC Barcelona találkozója került az első helyre - a második pozíciót azonban az argentin Superclásico szerezte meg.

Nem véletlenül: aligha van még egy olyan csata, amely az érzelmek ekkora viharát váltaná ki a szurkolókban, arról nem is beszélve, hogy ezek a találkozó évtizedek óta meghatározói az argentin futballnak. Egyes felmérések szerint az argentin futballrajongók mintegy 70 százaléka a két csapat közül valamelyiknek a fanatikusa, és itt az utóbbi kifejezést szó szerint kell érteni.

A két csapat első találkozójára még 1908-ban került sor: az a 90 perc egy barátságos mérkőzés volt, azóta a Boca Juniors és a River Plate 349 alkalommal csapott össze. Az örökmérleg a Bocának kedvez, a genovaiaknak becézett egyesület 127 mérkőzést nyert ősi riválisa ellen, míg a River 112-szer győzött. A rengeteg bajnoki mellett jó néhányszor összefutottak a nemzetközi porondon is.

Az évtizedek során világklasszisok egész sora játszott a két csapat derbijén, és a superclásico történetének legeredményesebb játékosa a River Plate egykori támadója, Ángel Labruna, aki 16 gólt szerzett az ősi rivális ellen. Ő is tagja volt a River legendás csatársorának, a La Máquinának, amely az 1940-es és 1950-es években kilenc bajnoki címhez segítette a klubot. Labruna gólja az 1954-es Superclásicon, ahol a River 3-0-ra nyert. bit.ly/10yQGI2

A szakértők szerint egyébként a két sztárklub visszaesésének egyik közös oka az, hogy a többi argentin egyesület immár elsősorban nem a két nagynak adja el a legjobbjait, hanem közvetlenül Európába értékesíti őket. Korábban ugyanis a River és a Boca rendre begyűjtötte a hazai sztárokat, azonban megváltozott az argentin egyesületek transzferpolitikája: inkább megtartják legjobbjaikat, hogy nagyobb nyereséggel adhassák el az európai csapatoknak.

Mindeközben a Tigre négymillió euróért adta el Pablo Fontanellót a Parmának, a Racing Club 4,6 millióért Franco Zuculinit a Hoffenheimnek, a Godoy Cruz négymillióért Leandro Rubén Carusót az Udinesének, a Banfield szintén négymillióért Nicolás Bertolót a Palermónak, a Colón 3,3 millióért Sebastián Predigert a Portónak, a Huracán pedig hétmillióért Javier Pastorét a Palermónak.

Pár évvel ezelőtt a hasonló kaliberű labdarúgók többsége előbb a Riverben vagy a Bocában folytatta volna karrierjét, mielőtt külföldre igazol, de mára a folyamat felgyorsult.

A www.boca.blog.hu beszámolója szerint Rodolfo Arruabarrena a Boca edzője a következőkről beszélt a derbi előtt: "River játékosok nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak, nagy nyomás fog nehezedni ránk a Monumentálban. Nagy pofont kaptunk a Racingtól, 34 perc alatt, 3 pontot vesztettünk! Aztán a Banfield az utolsó pillanatokban egyenlített, így újabb 2 pontot szórtunk el, ez nagyon sok. Vasárnap győzelemmel hangoltunk, a Quilmes mindent megtett hogy kivédekezzen bennünket. Carrizo gólja megnyugtatta a szorongó lelkeket, de tudjuk hogy még sokat kell javulnunk. A Pisculichi-Teo Gutierrez-Mora félelmetes támadó hármas, nehéz lesz megállítanunk, főleg, hogy Cata Diaz nem lesz a védelmünk közepén, akit Leandro Magallán fog helyettesíteni.”

A két ősi rivális most ellentétes időszakot jár be, a Rivernek most nagyon megy, a Boca sokszor szenved, de letettük a vizsgát, jöhet a superclásico!

1 hónapja szinte a csapból is a Superclásico folyik Dél-Amerikában, nem csoda, hiszen igazi csata és futballünnep ez, minden futballrajongónak látnia kell egyszer az életben ezt az összecsapást.

A River az utóbbi két mérkőzésén döntetlent játszott, legutóbb a Lanús ellen két kapufát rúgott a csapat és számtalan helyzetet kihagyott - szerencse, hogy nem sérült meg senki, az ellenfél játékosai rendkívül durván játszottak, amihez  Beligoy spori asszisztált - a Boca ellen reméljük kiszakad a gólzsák.

Nagy meccs lesz az a két csapat edzőinek is, akik inkább barátok, minthogy ellenségek lennének. Marcelo Gallardo és Rodolfo Arruabarrena is sikeres játékosok voltak, több trófeát is nyertek, de ez lesz mindkettőjük számára az első Superclásico edzőként. Van egy másik hasonlóság is edzői karrierjükben, hiszen mindketten a csapat legsikeresebb edzője után vették át az irányítást. A River játékos és edzőlegendája, Ramón Díaz a 2014-es bajnoki cím után lemondott, a 'Baba' bevenévre hallgató korábbi kiváló irányító, 38 éves Marcelo Gallardo követte a kispadon, míg a Boca "örökös edzője" Carlos Bianchi menesztve lett a gyengébb szereplés miatt, őt váltotta Arruabarrena, a klub egykori játékosa. A River első helyen várja a rangadót, 21 ponttal áll az élen, 3-mal előzi meg az Independiente-t, a Boca jelenleg 14. tizenhárom pontot gyűjtöttek eddig. Gallardo mondhatni nyugodtabban várja a rangadót, mint kollégája, Arruabarrena ugyanis megtiltotta játékosainak, hogy nyilatkozzanak a médiának. Ez a tilalom tegnapig tartott, a jelenlegi Boca leghíresebb játékosa, Gago szerint a River most nagyon egyben van, kitűnő támadó focit játszanak, de meg kell őket fékezni a középpályán. A River egykori válogatott jobbhátvédje, Gabriel Mercado úgy véli, mikor a River és a Boca szembenéz, a világ leáll, hogy megnézhesse ezt a meccset. A góllövőlistát 8 góllal vezető Teófilo Gutiérrez társa elől nagy valószínűséggel Rodrigo Mora lesz, aki azt mondta, mikor Chilében játszott és csapattársaival nézte a Superclasico-t, a többiek teljesen megőrültek. 

Gallardo és Arruabarrena többször is játszottak együtt az Argentin nemzeti csapatban. Először az U17-es olaszországi VB-n, később Marcelo Bielsa és Daniel Passarella irányítása alatt is. Mindketten irányították a kiváló uruguayi csapatot, a Nacionalt. Gallardo kiváló irányító középpályás volt, olyan csapattársakkal lépett pályára a Riverben, mint Enzo Francescoli, Ariel Ortega, Radamel Falcao, Gonzalo Higuaín, Pablo Sorín, Marcelo Salas és Javier Mascherano, míg Arruabarrena olyan Boca ikonokkal játszott együtt, mint Martin Palermo vagy Roman Riquelme. 

Gallardo: "Tisztelem a River történelmét és tradícióit, én is nagyon szeretek támadni és fogunk is, de nem 'kamikaze' módra."
Arruabarrena játékosként sikeresebb volt a Superclasicokon, háromszor nyert, míg Gallardo egyszer, mikor mindketten a pályán voltak. 

Mondhatni a River jobb formában van, de a Superclasicon nem számít a tabellán elfoglalt hely, bármi megtörténhet! 

A két csapat legutóbbi meccsén a River hosszú idő után nyert a Boca otthonában, a la Bombonera stadionban egy hatalmas csatában Funes Mori utolsó percekben szerzett fejesgóljával. Itt láthatjátok a teljes meccset: bit.ly/ZGtw2e

A játékosok speciális mezben lépnek pályára, feliratozva lesz a SuperClasico, a meccs időpontja és helyszíne, a Monumental stadion.

 

A várható kezdőcsapatok:

RIVER
Barovero – Mercado, Maidana, Funes Mori, Vangioni – Sánchez, Ponzio, Rojas – Pisculichi – Mora, Teófilo Gutiérrez

BOCA
Orión – Marín, Echeverría, Magallán, Colazo – Meli, Erbes, Gago, Carrizo – Calleri, Chávez

Kezdés magyar idő szerint 22:15, aki szeretné élőben nézni a mérkőzést látogasson el holnap a www.RiverPlateHungary.webnode.hu oldalra, ahol élőben, HD minőségben lesz látható a Superclásico.

¡VAMOS RIVER!